Svatební hostina

28.09.2014 01:08

 

JAK ROZESADIT SVÉ HOSTY PŘI SVATEBNÍ HOSTINĚ

Po skončení svatebního obřadu se předpokládá hlavní oficiální část hostiny a to většinou formou slavnostního oběda v předem rezervovaném vhodném prostředí. Zde je připravena vyzdobená slavnostní tabule. Stoly jsou uspořádány podle počtu hostů a místních prostorových dispozic do formací nejčastěji ve tvaru písmen U, T, nebo I. Zasedací pořádek při svatební hostině by se měl řídit podle ustálených společenských pravidel. Samozřejmě, ale může dojít i ke kompromisům a drobným zasedacím změnám. Jediné co je jasnou a ustálenou konstantou, je čestné místo pro ženicha a nevěstu v čele stolu. Platí, že nevěsta sedí zprava po boku ženicha. Na čestném místě vedle novomanželů by měli sedět rodiče. A to po boku nevěsty ženichův otec spolu s matkou ženicha a po boku ženicha matka nevěsty spolu s otcem nevěsty. V pořadí dalších čestných míst by měli následovat svědkové, prarodiče novomanželů, blízcí příbuzní a ostatní příbuzní a hosté. Zpravidla by po straně ženicha měli sedět příbuzní nevěsty a po straně nevěsty příbuzní ženicha. Nyní se však stále více přistupuje k variantě, že příbuzní se záměrně promíchají, aby vznikla příležitost k vzájemnému poznávání. Při sestavování zasedacího pořádku však mohou nastat varianty, kdy novomanželé mají rozvedené rodiče, případně i nové partnery a navíc spolu ne příliš vycházejí. V tomto případě můžeme některá ustálená pravidla obejít a vedle novomanželů posadit svědky. Rodičům určíme jiná čestná místa. Počínáme si takticky a nemusíme volit variantu, kdy sedí rozvedení rodiče vedle sebe. Tahle varianta nahrává možnosti promíchat příbuzenské bloky mezi sebou.



Jakmile vyjdete z oddací síně, vaší hosté budou připraveni skočit do tanečních bot a užít si příjemnou zábavu. Hudba, kterou zvolíte, živá či reprodukovaná, bude mít významný vliv na náladu vaší hostiny. Protože úspěšná hostina je cílem každé nevěsty, pečlivý výběr hudby je důležitým prostředkem k dosažení tohoto cíle.

Máte dvě možnosti: živou hudbu (kapelu) nebo reprodukovanou hudbu (DJ). Váš výběr zábavy záleží také na velikosti a stylu svatební hostiny. Vyberte kapelu nebo DJ-a, který svým hostům nabídne širokou paletu melodií. Nezáleží na tom, jaký druh hudby vyberete, kombinace rychlých a pomalých písní je Nejžádanější.

Proč ne raději diskotéku?

Diskotéka je diskotéka, živa hudba je živa hudba. Kdo zažil opravdu "živé hraní", ví, jak to dobře působí na obecenstvo a jak živa hudba hned získá jakýsi "punc". Pokud byste si pozvali "dýdžeje", uslyšíte, to, co slýcháváte v rádiu nebo v restauracích. Takže žádná sláva, žádná změna, nic mimořádného. Nuda. Živá hudba  je něco jiného.


Bez ohledu na to, zda preferujete živou nebo reprodukovanou hudbu, objednejte si tuto službu na vaši svatbu co nejdříve(nejlépe si zjistit volné termíny kapely předem). Tak jako u všech svatebních záležitostech, včasné plánování vám pomůže zajistit vaši první alternativu a ne druhou či třetí(bez hudby).

Jedním z nejlepších způsobů jak zajistit výbornou zábavu je získat doporučení od známých, jejichž svatby se vám líbily. Máte velkou šanci, že ta vaše se vám zdařil stejně dobře ne-li lépe. Je velmi důležité vybrat si zkušených lidí, kteří to se svatebními hostina vědí. Domluvte si schůzku s kapelníkem .

Svatební hosté jsou velmi rozmanitá skupina různého věku i hudebního vkusu, proto musíte dbát na to, aby se bavil každý. Na setkání s kapelníkem  přejděte i seznam plánovaných skladeb a dejte si poradit. Berte v úvahu, že pro ně to není ani první ba s největší pravděpodobností ani poslední svatba. Dohodněte se na způsobu přivítání mladého páru, přípitku, krájení dortu, prvním novomanželském tanci, házení kytice a podvazku, tanci nevěsty s otcem, či jiných akcích, které máte v plánu. Ke všem těmto zvykům a tradicím vyberte písně, které mají znít. Pokud kapela nemá v nabídce?? Vaši píseň?? k manželskému tance, zkuste je poprosit, zda by se ji naučili.

Uveďte také písně, které byste rádi slyšeli během volné zábavy, nesnažte se však diktovat všechny skladby. Směrem hudebníků uvedením nějakých žánrů a oblíbených interpretů, ale nechte jim volnou ruku a věřte v jejich schopnost bavit.

Písně nejsou to jediné, o čem je třeba se dohodnout s kapelou. Treba se s nimi dohodnout, než přijdou oblečení a zda požadují večeři (v případě, že vaše svatba potrvá jen pár hodin). Většinou je dobré zvážit také vhodnost ozvučení, aby nerušilo celkovou atmosféru. Nezapomeňte se informovat o rozložení přestávek a jejich vyplnění. Obvykle kolo trvá 45 minut a přestávka 15. Některé kapely vyplňují přestávky reprodukovanou hudbou.

Bez ohledu na typ baviče, je třeba jim poskytnout dostatečný prostor na uložení jejich technického zabezpečení.

Když jste si už vybrali a dohodli vše potřebné, sepište dohodu, která bude obsahovat jméno kapely nebo , počet hudebníků, datum a místo. Měla by zahrnovat čas začátku, konce, celkovou odměnu a případně další informace týkající se vaší svatební hostiny.

Pečlivé plánování a oboustranná komunikace jsou cestou k skvělé svatbě pro vás a vašich hostů.

 

—————

Zpět